fbpx

Bohócdoktorok a magyar egészségügy napján

Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Július elseje minden évben a magyar egészségügy ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, akit az anyák megmentőjeként ismernek. Velük és Őket ünnepelték a Karitáció bohócdoktorok a magyar egészségügy napján.

Ki volt Semmelweis Ignác?

Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának felfedezője 1818-ban született. Elsőként tekintett a gyermekágyi lázra, mint ami egy fertőzés következménye és nem önálló betegség. Rájött, hogy a kórt maguk az orvosok terjesztik: a boncolásokat is végző nőgyógyászok adják át a szülő nőknek a fertőzést. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette. De a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta. Más osztályokon kezdetben nem is vezették be a vizsgálatok közötti és az osztályra való belépéskor kötelező klórvizes kézmosást, a kórtermek rendszeres takarítását és szellőztetését, hiába próbálta statisztikákkal is alátámasztani felfedezését.

Csak évekkel később, halála után derült fény a felfedezése hasznosságára, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték használni. Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

A magyar egészségügy napja

2010 novemberében nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amelyben a Semmelweis-nap munkaszüneti nappá nyilvánítását javasolták, hogy az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését kifejezzék.  A javaslat 2011-ben lépett hatályba. Azóta a Semmelweis-nap, az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi és az egészségügyben dolgozókra számára munkaszüneti nap.

Semmelweis napi Családi és Sportnap

Ennek ünneplésében vettünk részt az SZTE SZAKK Ápolásvezetési és Szakdolgozói Igazgatási osztály  meghívására a Semmelweis napi Családi és sportnapon immár 4. alkalommal.

Bohócdoktor a magyar egészségügy napján

A Karitáció Alapítvány bohócdoktor csapata sok játékkal és lufi hajtogatással készült a Klinikai Központ dolgozói és gyermekeik részére az SZTE Hattyas sori Sportközpontban. Mindkét rendezvény örömteli, vidám arcokkal zárult – hiszen együtt csodákra vagyunk képesek!

Forrás: https://medicoverkorhaz.hu/blog/semmelweis-nap/